Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duchovní význam klimatické krize

18. 12. 2019

Prognózy klimatu na Zemi nejsou příznivé. Nejen zvyšování hladiny oceánů, extrémní počasí a snížení počtu ryb je problém. Oteplování planety může v mnohých místech způsobit, že vyžene stamiliony obyvatel, ale kam půjdou?

Dosavadní náprava je zcela neúčinná. Nejsou dostatečné náhrady zdrojů energie. Ekologie omezuje výkonnost ekonomiky a snižuje konkurenceschopnost.

Neví se, co s tím. Mluví se jen o drobných nepodstatných úpravách, jež na celek nebudou mít vliv. Chtělo by to globální zásahy, ale vlády na Zemi nebudou nikdy jednotné. Ochota mnohých zemí situaci řešit je nulová. Nakonec je stejně už dost pozdě...

Tento globální problém je pro tuto civilizaci prostě neřešitelný. Za několik desetiletí změny znatelně zhorší situaci naší civilizace a problémy budou narůstat. Prostě se řítíme proti zdi se zavázanýma očima.

Vzniká otázka, jaký je vlastně duchovní význam této krize, jež je obzoru už dlouho. Co má lidstvu přinést? Z duchovního pohledu se zas tak moc nového neděje, je to opět výzva, součást života, jež nás má ovlivnit. Jací jsou lidé, taková je celá civilizace včetně dějů na planetě kde žijí. Opět princip podobnosti.

Lidstvo to přinutí pracovat v nových podmínkách a řešit otázky jež nikdy neřešila. Vznikne strach, stres, podobně jako světové války. To nás bude rozvíjet, ač to rozhodně nebude příjemné. Změní to vztah k naší planetě, o které budeme mít daleko odpovědněji vztah.

Je to tedy jen výzva, kapitola v dějinách lidstva, jež nás čeká.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie


Kontakt



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 74459
Měsíc: 1474
Den: 87